Różnice dzielące zmywarki gastronomiczne od domowych

Typowa kuchnia każdego lokalu gastronomicznego posiada odpowiadające rozmiarowi kuchni zaplecze do mycia naczyń. Mogą to być tradycyjnie zlewozmywaki i szczotki do szorowania naczyń, niemniej o wiele mniej powstaje problemów, gdy kuchnia posiada zmywarki gastronomiczne. Jednak niech nie wydaje ci się, że taka zmywarka niczym nie różni się od tej posiadanej w twoim domu. Na czym polega różnica?Podstawowym czynnikiem decydującym, czy w restauracji można stosować określone zmywarki do gastronomii, jest spełnienie wymagań sanepidu. A ten jest jednoznaczny, jeśli chodzi o zachowanie higieny naczyń.Przeprowadzono badania dotyczące skuteczności różnych środków czyszczących na zabicie bakterii. Okazało się, że mydło jest jednym z gorszych materiałów dezynfekujących, a wręcz potrafi przyspieszyć namnażanie się wirusów i bakterii.Zmywarki gastronomiczne oferowane przez producentów posiadają specjalne dozowniki do środków bakteriobójczych. Sama chemia jest kupowana w sklepach z wyposażeniem gastronomii, a co za tym idzie – jest o wiele droższa od przeciętnego proszku do mycia naczyń.Dodatkową funkcją, jakiej wielokrotnie nie posiadają przeciętne zmywarki, jest możliwość wyparzenia naczyń w strumieniu gorącej pary albo wody. Zwykła zmywarka grzeje się do jakiś 65oC, co pozwala usunąć brud, lecz nie może zagwarantować dezynfekcji.Zmywarki gastronomiczne pod koniec cyklu prania włączają system wyparzania w temperaturze 90oC. Tak wysoka temperatura pozwala na zabicie większości zarazków i jest akceptowana przez inspektorów sanepidu.Zmywarka gastronomiczna w przeciwieństwie do swojego domowego odpowiednika częstokrotnie może być zabudowana lub wyposażona w dodatkowe elementy, takie jak:A także wiele innych. W sumie nie powinno to dziwić, zważywszy na fakt, że większość zmywarek gastronomicznych kosztuje niemałe pieniądze. Lecz z drugiej strony jest to inwestycja na lata, a zatem oszczędzanie na takim sprzęcie może jedynie zemścić się na nas.