Trochę o regułach działania sprzętu kuchennego

Zwykle używając rozmaitego aparatu kuchennego, nie posiadamy głównych danych o sposobach ich działania. Nie dotyczy to oczywiście tak banalnych sprzętów, jak choćby krajalnica, jednakże już na przykład lodówka zdołałaby stanowić dla nas problem. Schładzające aparaty służą głównie do obniżania temperatury danego przedmiotu poniżej temperatury na zewnątrz. Służą one rzecz jasna do składowania produktów, których wytrzymałość zależy od utrzymania niewielkiej temperatury. Ewidentnie najbardziej popularnymi sprzętami służącymi do trzymania jedzenia są lodówka, czy lada chłodnicza. W lodówce i ladzie podtrzymywany jest przedział temperatury do 0 st. C. Funkcjonowanie chłodziarek opiera się na względnie prostym projekcie. Schładzanie opiera się tutaj przy użyciu narzędzia, które wchłania ciepło. Płyn, który mieści się w chłodziarce, tzw. tak zwany czynnik chłodniczy, ma zdolność parowania przy małej temperaturze. Przechodzi przez parownik, biorąc gorące powietrze z zewnątrz. Parownik to najdrobniejsza część schładzarki, którą w większości wypadków instaluje się w części zamrażającej. Większość chłodziarek, którymi rozporządzamy to przyrządy o typie sprężarkowym, tzn, iż lodówka wyposażona jest w mały silnik elektryczny, który porusza czynniki chłodzący i determinuje jego okrężny obieg. Sprężarka porusza parę, która wydobywa się z czynnika chłodzącego, a później umieszcza go w skraplaczu, w którym para oddaje ciepło. Następnie czynnik paruje, zyskując ciepło od artykułów. Nad dobrą pracą chłodziarki czuwa termostat, który włącza tudzież wyłącza jej działanie.